Vad är blott ett namn?

Sedan den industriella revolutionen har den mesta utvecklingen gått i rasande fart. Det gör att vårt tidsperspektiv påverkas på ett sätt som jag tycker är ganska spännande. Det kan bli lite upp och ned med hur vi bedömer tid. Med internetmått mätt är 80-talet väldigt avlägset. Min mormor, som jag fick glädjen av att ha med i livet länge och väl, föddes 1911. Med generationsmått mätt upplever jag inte det som särskilt längesen, då jag har en person att referera till. 1891 kom den första bensindrivna bilen till Sverige och sju år senare byggde man den första bensindrivna bilen i Sverige. I över hundra år har det alltså funnits bil i Sverige. Hundra år är inte mycket, sett ur ett historiskt perspektiv. Mycket har hunnit hända i bilvärlden sen dess, inte minst vad gäller miljötänk.

 

1921 fick vi kvinnlig rösträtt i Sverige (eller fick och fick - det kämpades länge för den, av såväl män som kvinnor). Det är inte ens hundra år sedan. För den som inte orkar räkna är det 92 år. (Jag tog miniräknaren, jag hatar att räkna och tampas med mitt matematiska mindervärdeskomplex. Men jag gillar att rösta.) Mycket har hänt i mänsklighetens historia, och det sätter lite perspektiv tycker jag, de här 92 åren. När min mormor föddes hade kvinnor inte rösträtt. Det har funnits många bra bilar sedan de började byggas, men mänskligheten har inte låtit det stanna därvid. Varför nöja sig med en bra bil när den kan bli så mycket bättre? Ett resonemang som alltså lett till avsevärt miljövänligare bilar (och sämre bilar, är jag säker på) Om jag nu fortsätter på det här industri/mänskliga rättigheter-spåret bör det alltså vara lika självklart att vi inte stannar och tänker "bra, nu är vi jämställda. Nu nöjer vi oss med det", utan inser att det hela tiden finns något som måste förbättras.

 

Det finns lite issues med ordet "feminism". Det avskräcker många. Även många som är helt för allt vad jämställdhet heter och lever därefter, tar avstånd från ordet "feminist". Kanske vi måste acceptera det. Det är nog lättare att anpassa sig efter vad vissa tror att man är och står för, än att det är för en del att acceptera ett ords och en inställnings faktiska innebörd. Om vi slutar med "feminister" och börjar säga "suffragetter" istället? Då kanske det går bra. Fast då kanske några inte vill hänga med på jämställdhetståget eftersom suffragett kan förknippas med mycket våldsamheter... Om vi säger "jämställdhetism" istället då? Då är väl alla som är för jämställdhet med? Fast då kanske någon rabiat jämställdhetist går ut med någon idiotisk åsikt eller idiotisk handling (och det kommer hända - idioter finns överallt. Det är vi i vårt mänskliga släkte välsignade med i överflöd), och då kommer många tro att alla jämställdhetister är idioter. Besvärligt...

 

Vad sägs om att vi bara kör vidare på feminism? Vi kallar oss feminister och fortsätter verka för en mer jämställd plats att bo, arbeta och leva i. Och alla de som inte kallar sig feminister men som också tror på jämställdhet och vågar kritiskt granska den tid vi lever i, de får också vara med. Alla som vill får vara med och leka. Alla som vill får tycka att det är rimligt med att behandla varandra med respekt och ställa sig kritisk till den samhällsstruktur man är van vid och som gett somliga av oss så många fördelar.

 

Tills år 2021 ska jag förhoppningsvis hittat en perfekt balans mellan två olika sidor i mig; den sida som tycker det är absurt att vi inte haft kvinnlig rösträtt längre och att det är rena vansinnet att inte alla kommer hålla med, utan kommer vilja fira det jubileum med att protestera, skämta om och håna jämställdhetsarbetet, och den sida som överlyckligt och stolt kommer att hylla alla de kvinnor (och män) som kämpat så oförtrutet för ett mer rättvist samhälle.

 

Som Mrs. Banks sjöng i Mary Poppins; "Well done, sister suffragette!"

 

Som kul kuriosa kan nämnas när våra nordiska grannländer fick kvinnlig rösträtt:

 

Finland 1906
Norge 1913
Danmark 1915
Island 1915 (Island tillhörde då Danmark)

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

-

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Bloggarkiv

Det finns inga inlägg i arkivet. Välj en källa med befintliga inlägg i Inställningar eller sätt igång och skriv ett.

Länkar

-

Etikettmoln