Det var 1940

Det var 1940, jag var sjutton år, tecknade och målade och ville bli arkitekt. Då läste jag en bok, en roman av A J Cronin som förändrade allt. Jag skulle bli läkare. Vände på steken och läste biologi  i stället för specialmatematik. Men studieintresset hade varit lågt och betygen skrala. Nu behövdes all den koncentration och kraft som sovit hittills, men som fanns där. Under några år blev det inte så mycket tecknat och målat men läkare blev jag. Efter ett långt liv ångrar jag det nu inte, men konstnär är jag. 

Vad var det för bok som styrt ett liv? En bok om läkare naturligtvis. Citadellet heter den. Jag har nu letat upp samma upplaga och läst den sjuttiotre år senare. Jag kände igen formuleringarna.

Det är en bok där en läkare med höga mål lockas in i en penningjakt som bara skapar tomhet och fördärv. Tydligt skildrar Cronin motsättningarna mellan känslodjup och krav och kravlös penningmängd yta. I dag kan jag förstå hur jag där mottog ett frö som grodde långsamt och trettiosex år senare växte fram som ett begrepp ”Den känslomässiga intelligensen”. En orimlighet inom psykologin fick jag då veta. Det tog ytterligare femton år innan detta begrepp ett blev allmänt vedertaget och viktigt.

Cronin var själv läkare och visste vad han skrev om. Han föregrep  en sanning som det tog 60 år att utan rodnad våga presentera i vetenskapliga sammanhang.  Långsamt har man nu motsträvigt börjat förstå känslans allomfattning och intellektets begränsning.

 

Björn Rosendal

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Arkiv

Etikettmoln