Sport och politik

Idag hände något ovanligt. Jag läste sportsidorna i DN. Det gör jag inte normalt, men just de här sidorna behandlade Emma Green Tregaros naglar. Ni vet, de hon målade i regnbågens färger i något sportsammanhang i Ryssland (nej jag vet inte vilket sammanhang. "Jag är inte så insatt", för att citera Björn Gustafsson i ett helt annat och roligt sammanhang). Hon har uttalat att
 

"kärlek till andra människor kan inte vara fel".


Det har inte helt oväntat blivit mycket snack om hennes naglar, men det är faktiskt inte just dem jag tänkte skriva om här - även om jag tyckte det var ascoolt av henne. 

 

Det jag hakade upp mig på var krönikören Johan Esks åsikt att sport och politik inte ska höra ihop.

Idag hände något ovanligt. Jag läste sportsidorna i DN. Det gör jag inte normalt, men just de här sidorna behandlade Emma Green Tregaros naglar. Ni vet, de hon målade i regnbågens färger i något sportsammanhang i Ryssland (nej jag vet inte vilket sammanhang. "Jag är inte så insatt", för att citera Björn Gustavsson i ett helt annat och roligt sammanhang). Hon har uttalat att "kärlek till andra människor kan inte vara fel". Det har inte helt oväntat blivit mycket snack om hennes naglar, men det är faktiskt inte just dem jag tänkte skriva om här - även om jag tyckte det var ascoolt av henne. 
 
Det jag hakade upp mig på var krönikören Johan Esks åsikt att sport och politik inte ska höra ihop. Även om han håller med Emma i hennes åsikter menar han att om en åsikt kommer fram ska flera det och då
"ökar risken att idrotten inte längre är en fredad zon i en konfliktfylld värld."
 
Sporten är ingen frizon. Den bör inte vara det och den är det inte. Visst tanken är kanske fin. Det låter vackert om en fredad zon i en konfliktfylld värld. Men i likhet med konsten går det inte att existera helt isolerat från samhället.  Ain't gonna happen. Det kommer att bli laddat när vinterOS tar plats i Ryssland. Det kommer bli mycket snack. Hur kan man ekonomiskt gynna ett land som har lagar som strider mot de mänskliga rättigheterna, etc. Det var mycket snack när OS tog plats i Kina. Det borde varit ännu mer. Visst, den lilla (stora) OS-inhägnaden var nog skyddad från en konfliktfylld värld. Men allt det som OS gjorde sig skyldiga till då? Samma arenor som några av sportens glädjefyllda utövningar skulle utspelas på hade tidigare varit plats för massavrättningar. När man turistar till och marknadsför ett land som spottar på sina invånare och allt vad mänskliga rättigheter heter kan man inte bara blunda och låtsas som det regnar. Potemkinkulisser byggdes upp, även om de tack och lov inte kan dölja sanningen eftersom vi har ett helt annat mediedriv och mindre transparens idag. Jag kan blanda ihop länderna helt nu, men visst var det i Kina som fattiga människor fick lämna sina hem, för nu skulle man minsann göra det fint inför OS! Huvudsaken är ju att kapitalismen frodar, strunt i folket! OS var direkt skyldiga till detta och OS-komitten blundade för allt vad de var värda. (Det var ett under att de kunde se något av de olympiska spelen när de satte igång.)
 
Jag vill understryka att jag tycker det är trevligt med fredade zoner. Jag är inte en sån människa som tycker att världens misär ska trycka sig in varje hörn. Tvärtom tycker jag det är positivt när man visar en annan sida av världen, att det inte bara är eländes elände. Det vackra och trivsamma finns också, och vi måste få påminnas om det för att orka leva. När jag för väldigt många år sedan läste en arg insändare om att OS tog för mycket plats i medierna och att man inte skrev om världens svält och krigande länder blev jag irriterad. Jag står för det än idag. Herregud, vi läser och hör om världens misär jämt och nu är det OS - är det då så himla konstigt att det står om OS i tidningarna då? Måste man ta upp det krigshärjade landet som det ändå står om varendaste dag annars. Nej, det måste man inte. Man kan låta trevliga och dagsaktuella saker få sin plats i nyheterna också. Samma sak med de kungliga bröllopen de senaste åren. Är de inte underbart att det händer något kärleksfullt och fint i världen också? Måste vi påminnas om människans brutalitet om det ändå ska rapporteras om den imorgon? Nej, det måste vi inte. Men när sporten och politiken är direkt sammanlänkade är det inte okej att ignorera det. Att låta OS utspelas i ett land som just nu är i allra högsta grad på tapeten och inte säga något om det är som att inte tala om kejsarens nya kläder. Ingen säger något om den stora elefanten i rummet. 
 
Så det här jiddret om att sport och politik inte hör ihop - är inte det bara en lam ursäkt för att få blunda åt jobbigheter som man är involverad i?

 

​Även om han håller med Emma i hennes åsikter menar han att om en åsikt kommer fram ska flera det och då,
 

"ökar risken att idrotten inte längre är en fredad zon i en konfliktfylld värld."

 

Sporten är ingen frizon. Den bör inte vara det och den är det inte. Visst tanken är kanske fin. Det låter vackert om en fredad zon i en konfliktfylld värld. Men i likhet med konsten går det inte att existera helt isolerat från samhället.  Ain't gonna happen. Det kommer att bli laddat när vinterOS tar plats i Ryssland. Det kommer bli mycket snack. Hur kan man ekonomiskt gynna ett land som har lagar som strider mot de mänskliga rättigheterna, etc. Det var mycket snack när OS tog plats i Kina. Det borde varit ännu mer. Visst, den lilla (stora) OS-inhägnaden var nog skyddad från en konfliktfylld värld. Men allt det som OS gjorde sig skyldiga till då? Samma arenor som några av sportens glädjefyllda utövningar skulle utspelas på hade tidigare varit plats för massavrättningar. När man turistar till och marknadsför ett land som spottar på sina invånare och allt vad mänskliga rättigheter heter kan man inte bara blunda och låtsas som det regnar. Potemkinkulisser byggdes upp, även om de tack och lov inte kan dölja sanningen eftersom vi har ett helt annat mediedriv och mindre transparens idag. Jag kan blanda ihop länderna helt nu, men visst var det i Kina som fattiga människor fick lämna sina hem, för nu skulle man minsann göra det fint inför OS! Huvudsaken är ju att kapitalismen frodar, strunt i folket! OS var direkt skyldiga till detta och OS-komitten blundade för allt vad de var värda. (Det var ett under att de kunde se något av de olympiska spelen när de satte igång.)

 

Jag vill understryka att jag tycker det är trevligt med fredade zoner. Jag är inte en sån människa som tycker att världens misär ska trycka sig in varje hörn. Tvärtom tycker jag det är positivt när man visar en annan sida av världen, att det inte bara är eländes elände. Det vackra och trivsamma finns också, och vi måste få påminnas om det för att orka leva. När jag för väldigt många år sedan läste en arg insändare om att OS tog för mycket plats i medierna och att man inte skrev om världens svält och krigande länder blev jag irriterad. Jag står för det än idag. Herregud, vi läser och hör om världens misär jämt och nu är det OS - är det då så himla konstigt att det står om OS i tidningarna då? Måste man ta upp det krigshärjade landet som det ändå står om varendaste dag annars. Nej, det måste man inte. Man kan låta trevliga och dagsaktuella saker få sin plats i nyheterna också. Samma sak med de kungliga bröllopen de senaste åren. Är de inte underbart att det händer något kärleksfullt och fint i världen också? Måste vi påminnas om människans brutalitet om det ändå ska rapporteras om den imorgon? Nej, det måste vi inte. Men när sporten och politiken är direkt sammanlänkade är det inte okej att ignorera det. Att låta OS utspelas i ett land som just nu är i allra högsta grad på tapeten och inte säga något om det är som att inte tala om kejsarens nya kläder. Ingen säger något om den stora elefanten i rummet. 

 

Så det här jiddret om att sport och politik inte hör ihop - är inte det bara en lam ursäkt för att få blunda åt jobbigheter som man är involverad i?

Nu avslutar jag med det desto roligare klippet med Björn Gustafsson! 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

-

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Bloggarkiv

Det finns inga inlägg i arkivet. Välj en källa med befintliga inlägg i Inställningar eller sätt igång och skriv ett.

Etikettmoln