En okonventionell avkopplingsläxa

Jag tänkte dela med mig av en egenkomponerad läxa som jag tyckte var rejält bra. En läxa som tvingar dig att ta det lugnt.
 

​Sedan något år tillbaka har jag haft svårt för att varva ned och koppla av, trots att både min kropp och själ visar så tydligt att de behöver det. Dock krockar det ibland med en känsla av rastlöshet som jag nog fått av min sambo (han har så många fantastiska sidor, varför skulle jag efterapa just den sunkiga?). Det brukar gå att lösa med en fåtölj, en kopp te och en bok. Et volià! Lugnet härskar! 

Men häromkvällen vid niotiden var jag liksom inte sugen på att läsa. Jag ville hellre se någon bra och lättsam sitcom på TV, men det går sällan något bra på tv just precis när man vill det (vilket jag för övrigt löst nu genom att äntligen beställa en inspelninsbar box, som kommer snart! TV-tittande, here I come!) Genast började jag då tänka på alla måsten och hur jag kunde vara effektiv. (Det här är för övrigt skräp, jag har förvandlats till en osund effektiv varelse som ska fylla varenda lucka på en minut med något hushållsgöromål eller annat skit. Njut av livet istället, för böveln!) Jag har väldigt svårt att slappna av om jag vet att det är en diskmaskin som ska tömmas och fyllas, rum som ska städas, blommor som ska vattnas etc. Men just ikväll uppfann jag en optimal lösning. Jag skulle koppla av och så var det med det. Om det så innebar att jag fick gå och lägga mig tidigt i rena tristessen. Men hur skulle jag kunna göra det när det är så mycket annat som stressar mig? 

Jo, jag valde att se det som en uppgift. Och för varje duktig sak jag lät bli att göra, desto skickligare skulle jag anse mig vara i min avkoppling. Alltså radade jag upp "saker som jag låter bli att göra". Jag skulle kunna tömma diskmaskinen och ta hand om all sunkig disk, men det låter jag bli. Två saker redan där, mycket bra. Jag skulle kunna vattna blommorna, men det låter jag bli. Alltså är jag uppe i tre hela saker som jag skickligt struntar i att göra, till förmån för avkopplingen. Avkopplingen känns inte längre som en lättja, eller som något jag gör för att skjuta på det tråkiga, utan som en viktig syssla jag ansträngt mig för att få till. Super! Så jag tillbringade den avslutande vakna tiden av dygnet med att läsa en bok i sängen, med en kopp te bredvid. Ypperligt! (att bara gå och lägga sig redan då kändes för tråkigt och då blev boken genast lockande igen. Ibland räcker det att lura kroppen genom att parkera sig i sängen istället för i en fåtölj.)

Så min helt valfria läxa till er nästa gång ni har svårt att slappna av, är att i huvudet lista saker ni skulle kunna göra, men låter bli. Parkera er sen med valfri stillsam och nedvarvande syssla och njut av er egen skicklighet. Tro mig, er kropp och själ kommer att tacka er även om er inre duktiga flicka/pojke blir förbannad.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

-

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Bloggarkiv

Det finns inga inlägg i arkivet. Välj en källa med befintliga inlägg i Inställningar eller sätt igång och skriv ett.

Etikettmoln