Musik och poesi

Det var egentligen bara en tidsfråga innan en musiktext skulle få agera Månadens dikt.

Jag var dock hela tiden övertygad om att det skulle bli någon av Nick Cave & The Bad Seeds texter. Nick Cave är en så underbar poet och en god vän refererade en gång så träffande till honom när han uttryckte att han var min "husgud". Så sant. Han och Leonard Cohen. (Cohen har redan dykt upp bland Månadens dikt, men då inte med en sångtext utan med dikten Letter.)

Men det blev alltså ingen av dem - istället blev det bubblaren Bo Kaspers Orkester. Ett så väldigt bra band, med så väldigt bra texter. Just den här - Innan allt försvinner - föll jag för under Englandsresan med Daniel, då deras skiva gick varm i vår bil. Den är väl värd att lyssna på och inte bara läsa. (Ett tips är att även höra sångarens underbara dialekt, där "försvinner" mer blir "föschvinner". Ljuvligt och inte så mainstream.)

Och jag som en gång sålde själen för att vara
Att vara med om just såna här stunder
Jag ångrar ingenting
Men tiden kommer när man ska betala


De har ett ljuvligt vackert hedniskt sätt att se på livet och dess glädjeämnen i denna låt. Att sälja sin själ för att få något är ju väldigt illa i de flesta religioner. Och förvisso sjunger de om att man någon gång ska betala betala, men i stort handlar det om få vackra vardagsupplevelser och att inte ångra något. Det är ingen storslagen bombastisk sång om att sälja sin själ för en kvinna eller all världens rikedom. Den är stillsam och ärlig. De tar upp även kärlek och rikedom och gör det på ett härligt sätt - för den livsstilen är också underbar och man kan känna att man inget mer begär:

Jag som en gång sålde själen
Som fick kärleken och guldet
Och fick dansa hela natten
Till den sista baren stängde
Jag ångrar ingenting


Just det här med att det är  vardagsupplevelser som texten i huvudsak handlar om tycker jag är så fint. Det är helt enkelt de små, underbara sakerna i livet som författaren vill åt och är så nöjd med. Det gillar jag. Det är väl det ett lyckligt liv handlar om? Att bland storslagna, häftiga upplevelser kunna njuta av de små och vardagliga.

Innan allt försvinner
Innan jag hamnar i det stora svarta hålet
Känner jag våren stå och stampa utanför
Det kanske blir en bra dag
Det blir en glass i parken
Medans ungarna får leka

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

-

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Bloggarkiv

Det finns inga inlägg i arkivet. Välj en källa med befintliga inlägg i Inställningar eller sätt igång och skriv ett.

Länkar

-

Etikettmoln