Björnen som inte var björn

En sommardag i fablernas värld En sommardag i fablernas värld

Jag fortsätter på temat barnböcker, nu med inriktning på fabler! Dels vill jag dela med mig av en förtjusande vacker bild ur boken En sommardag i fablernas värld av Max Bollinger och Aisopos, illustrationer av Jindra Capek, och dels vill jag tipsa om den störtcharmiga Björnen som inte var björn, av Frank Tashlin. Jag skulle leta upp fabler till en klass som jobbar med det nu, och tur var väl det – annars hade jag helt missat Björnen som inte var björn.

Björnen som inte var björn Björnen som inte var björn

Den korta berättelsen med luftigt text och stora illustrationer handlar om en björn som går i ide när vintern kommer, för det vet han att björnar ska. Men medan han sover byggs det upp en fabrik ovanför hans idé. Så när han till våren vaknar kliver han rakt upp i den. Där blir en verkmästare arg när han ser någon som inte arbetar och tar björnen med sig till ingenjören. De tror inte björnen när han artigt säger att han är en björn, utan menar att han bara är ”en dum karl som går klädd i päls och som behöver rakas”. Björnen får följa med till disponenten och till andre direktören och till förste direktören – och alla säger de samma sak.

De åker till Skansen, där björnarna skrattar åt honom  och menar att björnen inte alls är någon björn, för då skulle han ju vara inne i buren med dem. Så sällskapet åker vidare till en cirkus, men cirkusbjörnarna menar att björnen inte alls är någon björn. Då skulle han ju ha en liten hatt med rödrandigt band på, och hålla i en ballong och åka cykel med de andra björnarna. Cirkusbjörnarna skrattar gott och menar att björnen inte alls är någon björn, utan en dum karl som går klädd i päls och som behöver rakas.

Så sällskapet åker tillbaka till fabriken och där får björnen jobba vid en stor maskin i flera månader. När fabriken sedan läggs ned vet björnen inte var han ska ta vägen. Han ser vildgässen flyga mot söder och han ser löven gulnade falla från träden. Björnen vet att han ska gå i ide då och hittar en lämplig håla. Men han är ju ingen björn. Det har alla sagt, alla på fabriken och alla björnar de träffade. Snön börjar falla och det blir kallare och kallare. Han önskar att han var en björn, där han sitter i kylan täckt av snö. Men plötsligt reser han sig och kliver in i hålan han hittade. Där är det varmt och skönt. Och någonstans visste han att trots vad alla de andra sa så var han en björn.

 

 

Som om inte boken var charmig nog som den är, med formuleringar så som
 

En gång för mycket länge sen – det var förresten på en tisdag – stod en BJÖRN i skogsbrynet och tittade upp mot himlen.
 


så har den dessutom en underbar dedikation:

 

Till Patricia Anne

Flickan

Som

Är

Flicka


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

-

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Bloggarkiv

Det finns inga inlägg i arkivet. Välj en källa med befintliga inlägg i Inställningar eller sätt igång och skriv ett.

Länkar

-

Etikettmoln