Julledighetens Topp 3 läsning

Planenligt och harmoniskt nog innebar julledigheten en hel del läsande. Här kommer mina Topp 3!

1.       Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka av Andrea de La Barre de Nanteuil – galet vackra bilder av Lovisa Burfitt (hon har konkurrerat ut alla mina andra favoritkonstnärer och intagit första plats). Det räcker inte att titta på dem i flera minuter, jag vill in i bilderna och omge mig av dem, vältra mig i dem. Jag kan inte få nog. Sen gör det inte saken sämre att berättelserna om Mlle Oiseau i sig är underbara. Författaren berättar med ett förtjusande språk om den excentriska Mlle Oiseau och den unga Isabella som nu klivit ut ur sitt skal. Berättelsemässigt är den första boken, Boken om Mademoiselle Oiseau, mer rörande, men ingen av dem går att motstå.

2.       Mina hjältinnor : eller vad jag har lärt mig av att läsa för mycket av Samantha Ellis – den första faktabok som jag plöjt igenom på nolltid. Lättillgängligt och med humor lotsar författaren oss genom sitt liv och de böcker som påverkat henne som mest. Om man som jag älskar att nörda ned sig i analyser av karaktärer och berättelser, är denna bok en riktig guldklimp!

3.       Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman – som jultradition vill jag sjunka ner i en riktig saga. J.K Rowlings Harry Potter och C.S. Lewis’ Häxan och Lejonet brukade vara mina stående mysinslag i juletider, men jag ville uppleva en bok som jag inte redan läst. Berättelsen om pojken Ingen som växer upp på en gammal kyrkogård och fostrar av dess invånare spökena för att skyddas mot mannen som mördade hans familj, var precis så där märklig och mysig som jag vill att mina julmysböcker vara. Språket och upplägget får en att känna det som att man sitter och lyssnar till en riktig sagofarbror eller sagotant, som låter en försvinna in till en helt annan värld.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Arkiv

Länkar

Etikettmoln