NYA PERSPEKTIV PÅ GAMMAL KLASSIKER

"Tänk ändå vad pengar förmådde - det var som trolleri. De förvandlade tankar till ting, önskningar till åtgärder."
Nog är det ofta så. Fast ibland räcker kreativitet och ett jävlar anamma långt, men då är det kanske inte längre en fråga om magi. Något annat än pengar som kan hjälpa en lässugen en bra bit på vägen är det bibliotek. Där var äntligen Huset Longbourn av Jo Baker ledigt och gladde mig över jul. Som alla andra böcker som flörtar med Jane Austens verk är den aldrig lika bra som originalet, inte minst var gäller språket, men inte desto mindre en källa till glädje. Dessutom bjuder just den här på nya perspektiv där bakgrundsarbetarnas hårda liv får stå i centrum. Samt ett och annat nyttigt perspektiv om livet i sig;
"Visst hade hon så länge hon kunde minnas önskat innerligt att få se något av världen utanför Longbourn, men nu tänkte hon att hon skulle ha varit mer grannlaga i sina önskningar. Hon skulle ha önskat sig glädje att se den i."  

Från  Wahlström & Widstrands hemsida:
Hur gick skvallret i köket när Elizabeth Bennet avböjde Mr Darcys frieri i Jane Austens Stolthet och fördom? Vad tänkte husan Sarah när hon stod med Lydias tvätt? Huset Longbourn berättar tjänstefolkets historia i Jane Austens klassiska roman. Parallellt med kärlekshistorien mellan Mr Darcy och Elisabeth löper romansen mellan den unga köksflickan Sarah och butlern James Smith. 

En fängslande, historisk roman som låter oss kika in i det Bennetska hushållets köksfönster och stall medan Austens originalberättelse pågår i de finare rummen en trappa upp. Berättelsens perspektiv skiftar från den unga tjänsteflickan Sarah som kom till huset som föräldralös, till kokerskan Mrs Hill och den nya butlern James. 
Men varför har Mrs Hill ett sådant gott öga till James och beskyddar honom så gott hon kan, och varför tror Sarah att han ljuger om vem han är? Vad diskuteras egentligen bakom Mr Bennets lyckta biblioteksdörrar? Via återblickar uppdagas James dolda kopplingar till huset Longbourn liksom Mrs Hills sorgliga hemlighet. Vi får en gripande inblick i tjänstefolkets otrygga tillvaro och hårda liv – som var en realitet för fattiga människor i 1800-talets engelska klassamhälle. 

Huset Longbourn utvecklar och fördjupar den älskade klassikern och ger originalhistorien ytterligare spänning. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln