TORR BRITTISK HUMOR OCH FÄRGSTARKA KARAKTÄRER

"Den struntförnäma Verity visade sig vara allra bäst på att dansa, något som var lite synd, men det är sådant som händer."  

Eva Ibbotson. Det finns ingen som hon. Hon har J. K. Rowlings torra brittiska humor och färgstarka karaktärer, och C. S. Lewis' mjuka tilltal till läsaren och finstämda känsla för allt underbart att upptäcka i världen omkring oss.  I Flykten från Berganien  har Ibbotson lämnat spöken och häxor därhän och istället är det vanliga barn det handlar om. Eller vanliga och vanliga - Tally är en ovanligt omtänksam och bestämd flicka (vars farmor minsann tvättade Londons luffares strumpor) och Karil är en ung prins och ovillig blivande kung i ett land Hitler vill marschera genom. Med oändligt mycket värme, flertalet färgstarka karaktärer och den oemotståndliga, torra, signifikativa humor för Ibbotson läsaren bort från den sköna fåtöljen och låter oss njuta av en frisinnad internatskola, snötäckta berg och ett underbart engelskt landskap. Läs och njut.

Om Flykten från Berganien, från Berghs förlags hemsida:

Tally är 12 år och bor med sin far och sina två fastrar i London. När andra världskriget nalkas skickas Tally till en internatskola på landet. Hennes klass får ett erbjudande att delta i en internationell folkdansfestival i det centraleuropeiska landet Berganien och just när de kommer dit blir landets kung utsatt för ett attentat och dödad. Alla barnen hjälps åt att smuggla landets unge prins ut ur landet och den dramatiska flykten tillbaka till England har börjat.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln