The life of a school librarian

Det finns en bild av hur arbetet som skolbibliotekarie fungerar. En vanligt förekommande bild. Jag vill att du ser det framför dig nu, föreställ dig hur en vanlig arbetsdag för en bibliotekarie ser ut. Ser du det? (Är den en trivsam och lugn bild av en bibliotekarie som sitter och läser, med en tekopp i handen? Bra. Mysigt.) Nu vill jag att du kör en Anslagstavlan över den bilden, du vet informationsfilmerna från nittiotalet. Poff, bort med allt! Behåll en tiondel av den bilden.  (Behåll tekoppen, den kommer vi behöva.)

librarian

Istället vill jag att du föreställer dig en fritidsgård. En fritidsgård där du hjälper några mindre barn medan några äldre uppfodrande väntar på sin tur. Ytterligare några yngre ropar ditt namn från olika håll och petar på dig också. Man kan ju inte riktigt kösystemet i den åldern. Samtidigt bråkar några äldre där borta, och där borta håller ytterligare en konflikt bland de yngre på att bryta ut. Bäst att gå och gjuta olja på vågorna. Oj vänta, nu behövde några hjälp där med att starta upp en ny aktivitet.

stress

Men det är ju inte bara en fritidsgård vi måste föreställa oss. Det är även en arbetsplats för en föreläsare eller lärare. Lektioner och aktiviteter måste planeras, i ett öppet kontorslandskap. Tur att det går att få lite lugn ibland, så man kan tänka och strukturera! Ah, fast där valsade en elev in och började socialisera direkt. Och där kom en lärare och ville ha hjälp eller bara småprata. Nåja, du kommer säkert på vad det var du höll på med sen, den där bra idéen du hade.

Och du är ju faktiskt kurator också. Du måste vara uppmärksam på om någon mår dåligt, och inge förtroende så de är bekväma att prata med dig. Ta dig tid när de är redo.

Sen är det såklart även en affär vi måste tänka oss. En affär där du vill sälja grejer. Då måste du hålla det snyggt i affären, skylta lockande och promota dina varor. Och du måste ha koll på dina varor, så du vet vad du säljer. Så du kan trolla fram rätt sak när kunden är köpsugen. Och få kunden att förstå att hen är köpsugen. Och hålla dig à jour med marknaden. Inga problem. Det hinns med.

Fast just det, vi måste ju också föreställa oss ett lager! Ett lager där bara du jobbar och så har det varit jordbävning nyligen (typiskt!) så flera av grejerna ligger huller om buller. Snabbt måste du få upp grejerna på rätt plats och de nya varorna måste ju registreras in och placeras. Fort ska det gå, för snart kommer nästa leverans.
 

Det blev ju ganska mycket det här. Du får luta dig mot uttrycket om ankorna. “Always behave like a duck- keep calm and unruffled on the surface, but paddle like the devil underneath.” För trots allt, oavsett vad du känner, så är det ju ett bibliotek och din viktigaste uppgift är att skapa och hålla igång läsintresset hos eleverna. Det är viktigt att de upplever din arbetsplats som en trygg, mysig och rolig plats att vara på. De ska inte behöva känna av en kaotisk atmosfär där du är superstressad och frustrerad och ibland bara vill vara ensam, det skapar inget lässug. Tur att inte alla arbetsdagar är så här. Fast det är ändå avsevärt fler som är på det sättet, än som den där första härliga bilden.
 
Har du kvar tekoppen? Bra.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Arkiv

Länkar

Etikettmoln