Plakettjuryn

Så stolt jag är över möjligheten att vara med och lyfta andra kulturarbetare! Alla dessa som kämpar på och strävar, som vågat följa sin dröm och satsa.

Sedan drygt ett år tillbaka sitter jag med i Svensk Biblioteksförenings jury för barn- och ungdomsböcker, även kallad Plakettjuryn. (“Jag är ju inte bara förläggare, jag är även skolbibliotekarie.” Som ingen reklam säger.)
 


Vi ger ut Elsa Beskowplaketten för bästa bilderbok, Nils Holgerssonplaketten för bästa barn- eller ungdomsbok samt Carl von Linnéplaketten för bästa faktabok för barn och unga. I varje kategori erhåller vinnaren dessutom 25 000 kr.

Det är ett otroligt givande uppdrag, där jag får använda min kompetens inom barn- och ungdomslitteratur på ett underbart stimulerande sätt. Att se till helheten, att gräva, jämföra, analysera och diskutera. En nörds dröm! Det gäller såklart att försöka se bortom mina personliga preferenser, och se hur respektive bok kan bidra till att stärka barn och unga, samt vad för luckor i litteraturen den kan tänkas fylla. Berättar den något viktigt om vår samtid? Är den banbrytande eller viktig i dess traditionella upplägg? Sen är det såklart en fröjd att få gotta ned sig i så mycket utmärkt litteratur vi har i Sverige idag! Man blir stolt som bibliotekarie.
 

bibliotekarie


Det är lätt att fastna i tanken att det här är så egoistiskt roligt, så det känns alldeles extra bra när det blir tydligt att det arbete vi gör i allra högsta grad stärker andra kulturarbetare. Ta del av Förlagets text om nomineringarna här. Heja alla vi kulturarbetare! Det blir även med Förlagets text tydligt hur mycket en sån här nominering dessutom betyder för det faktiska förlaget som gett ut respektive bok. Som förläggare kan jag tänka mig att det verkligen är en kick och en ära! Stort grattis till de nominerade!

Nominerade till Elsa Beskowplaketten
för 2019 års bästa bilderbok

 


Nominerade till Nils Holgerssonplaketten
för 2019 års bästa barn- eller ungdomsbok

 


Nominerade till Carl von Linnéplaketten
för 2019 års bästa faktabok för barn eller ungdomar

 

Plakettjuryn består i år av

Johanna Andersson, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, ordförande
Staffan Engstrand, Norrtälje bibliotek
Cissi Rosengren, Bellevuegårdsbiblioteket i Malmö
Catharina Sanjay Ohlsson, Furulundsskolan Halmstad
Anne-Marie Körling, lärare, författare, Sveriges läsambassadör 2015–2017
Eva Wahlström, universitetslektor Högskolan i Borås.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Måna Skärrholk » Björnen som inte var björn:  ”Äntligen har jag hittat den! Jag kommer ihåg historen så väldigt bra och jag äls..”

  • Kix » Vargen och Rödluvan:  ”Tummen upp!”

  • Mikael » Negligerad skattebetalare:  ”Det framgår ju tydligt att det är Skattebetalarnas förening som avses vidare fic..”

  • Jo Gylling » Underbara illustrationer:  ”Jag minns vingmöss och kattelände från när jag var liten. Jag älskade den. Har f..”

  • Ulla-Britt » En dröm om mormor:  ”Åh, en sån fin dröm, jag blev nästan avundsjuk men samtidigt glad att drömde så...”

Arkiv

Länkar

Etikettmoln