Tack för alla fantastiska nomineringsförslag!
I november avslöjas det vem som blir årets stipendiat 2021 - håll utkik efter Magasin Laholms vinternummer och i våra sociala medier!


Kirke Ralphs Minnesfond

Kirke Ralph stipendiet är ett relativt nytt sådant, som funnits sedan 2018. Du kan själv vara med och  nominera någon som du anser vara en lämplig stipendiat. 

Stipendiaten presenteras med ett stort uppslag i Magasin Laholms vinternummer och erhåller 5000 kr i prissumma. I Kirkes anda kommer stipendiet delas ut under marknadsdagar, då han själv var aktiv under dessa folkliga sammanhang, givetvis förutsatt att rådande rekommendationer tillåter det. 

Ta tillfället i akt att bege er ut och spana på konst under året. I Laholm med omnejd finns otaliga skickliga konstnärer av allehanda slag; bildkonstnärer, fotografer, skulptörer m.m. Ut och njut av konst och av att kunna vara med och påverka! 

Utifrån kriterierna väljs sedan en stipendiat ut av juryn bestående av kulturnördarna Catharina och Daniel Sanjay (Tekannan Förlag) och  den eminenta Ulrika Träff (Magasin Laholm). Nomineringarna sker under sommaren här via Tekannan Förlags hemsida och stipendiaten presenteras i Magasin Laholms vinternummer.
Välkomna med era tips!

Kirke Ralph och Penseldrag

Kirke Ralph (1952-2013)  var en omåttligt populär profil och konstnär i Laholm. Med sin luriga, smått rebelliska konst och sitt livsbejakande sätt charmade han en hel stad. Trompe-l'œil och livsglädje är ord vi vanligen förknippar med Kirke Ralph, och han drog sig aldrig från att skicka med ett positivt budskap i sina målningar, men han var även engagerad i samhällsfrågor och kunde vara både politisk och samhällskritisk i sin konst.

Kort efter Kirkes bortgång ville vi skriva en bok om honom och hans konst. Huvudsakligen för att dokumentera hans verk, men också för att med hjälp av intervjuer och ”hemma hos besök” skapa en personlig skildring av denna profil som charmat så många av oss. Dokumentationerna och besöken resulterade i boken Penseldrag – en bok om konstnären Kirke Ralph, som gavs ut 2016. Eftersom Kirke var en person som stöttade lyfte människorna omkring sig ville vi fortsätta i hans anda. Vi bestämde därför att en del av intäkterna för boken ska gå till en minnesfond, ur vilken ett stipendium ska delas ut till en kulturutövare. 

Kriterier

Konstnären ska:

• Gärna ha någon koppling till Laholms kommun.

• Inte vara alltför etablerad redan.

• Ha ambition att utveckla sitt
konstnärskap.

• Helst låta stipendiesumman gå till
konstnärsmaterial, inspirationsresa
eller dyl.

 

När du köper boken Penseldrag

är du med och stödjer lokala kulturutövare!

Delar av intäkterna går till den
fond som bekostar stipendiet.

Stipendiets historia

Kirke Ralph stipendiet delades ut första gången 2018, i  samarbete med Knutsgillet i Laholms kulturstipendium.
I och med att Kirke Ralph stipendiet och Knutsgillets kulturstipendiumfrån och med år 2020  delas upp, finns det i Laholm än mer möjligheter för kulturutövare att lyftas, då det nu blir två stipendier som delas ut. 

Knutsgillets kulturstipendium delas som vanligt ut på vårkanten medan det ur Kirke Ralphs Minnesfond kommer delas ut framåt vintern. Prissumman och den höga kvaliteten på stipendiaterna förblir såklart  densamma!

Vi tackar Knutsgillet i Laholm för två års väldigt roligt och givande samarbete! 


Tidigare stipendiater
 

Foto: Ulrika Träff, Magasin laholm Foto: Ulrika Träff, Magasin laholm

Sussanne Snoeck tog steget från en juristkarriär i Holland till att bli konstnär i Sverige. Den nya karriären har gått i rask takt och hon har redan deltagit i flera utställningar. Om måleriet och skulpturerna skriver juryn att "arbetet är kärleksfullt och stilen klassisk. Verken utstrålar styrka och skörhet i en djärv och ärlig kombination." Sussanne är en ödmjuk och driven konstnär, med en arsenal av inspirerande citat – värdiga Kirke Ralph själv.

Läs reportaget om Sussanne Snoecks i Magasin Laholm här!

2019: Linus Lundberg

Linus Lundberg är författaren och illustratören från Skummeslövsstrand. Linus har skrivit böckerna Laholm – samlade skrönor och saltade sanningar och Beskakungen och tilldelades stipendiet ”för hur han med beska och sälta bevarar vårt kulturarv och levandegör det på ett synnerligen charmerande sätt”, som motiveringen löd.

2018: Pernilla Månsson

Pernilla Månsson har ett starkt entreprenörskap som konstnär och låter inte idéer stanna vid att vara drömmar utan fullbordar dem genom att aktivt utvecklas och marknadsföra sig själv. Hennes konst är power woman-konst, som hon själv kallar det. Verken är färgstarka och intensiva och låter sig inte ignoreras. I stipendiets motivering kunde man läsa att ”passion och glöd går hand i hand”.